Важливим напрямом розвитку аграрного сектору в країнах ЄС є розвиток органічного сільського господарства, якому надається вагома інформаційна та фінансова підтримка. Перспективним напрямом для диверсифікації галузевої спеціалізації в аграрному секторі є органічне виробництво в Україні та у Львівській області зокрема.
17 грудня у Львові відбувся семінар на тему «Особливості виробництва органічної продукції та її маркетинг в умовах сучасної економіки” для виробників регіону. З вступним словом до учасників семінару звернулась голова ЛМГО “Екотерра” Наталія Чоловська, яка наголосила увагу на необхідності раціонального використання обмежених природних ресурсів та використання технологій в сільському господарстві, які обмежено забруднюють поверхневих вод. Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Роман Верещинський наголосив на основних здобутках виробників органічної продукції в регіоні та діючих на обласному рівні програмах підтримки виробників органічної продукції. Зокрема, у 2014 році п’ять юридичних осіб в області одержали 39 тис. грн. на часткову компенсацію витрат на сертифікацію виробництва, а дана програма є єдиною в Україні. Водночас, на думку Романа Верещинського, виробникам органічної продукції доцільно сформувати галузеву регіональну асоціацію для відстоювання власних інтересів.
З власним досвідом розвитку яєчного птахівництва відповідно до вимог органічних стандартів учасників семінару ознайомила директор підприємства ТОВ “Либідь-К” Тетяна Яблонська. Виробництво столових яєць здійснюється на виробничих площадках у Вінницькій та Хмельницькій областях. Слід зазначити, що підприємство було першим сертифікованим виробником столових яєць в Україні відповідно до вимог органічних стандартів. На даний час продукція підприємства реалізується в багатьох регіонах Центральної України та м. Київ за рахунок налагодженого логістичного ланцюга збуту s під власним брендом “Svit Біо” . Крім того ТОВ “Либідь-К” вирощує за органічними технологіями окремі види рослинницької продукції (томати черрі, соя, кукурудза) і планує сертифікувати виробництво козиного молока, а в подальшому – і вирощування аквакультури. Cвій досвід розвитку виробництва та збуту органічної тваринницької продукції представив учасникам семінару голова фермерського господарства “Жива Земля Потутори” Іван Бойко. Засноване у 2007 році у с. Потутори, Бережанського району Тернопільської області господарство налагодило виробництво та збут молока.
Директор сертифікаційного центру ТОВ “Органік Стандарт” Сергій Галашевський у доповіді детально висвітлив основні тенденції розвитку ринку органічної продукції в Україні, особливі маркетингові підходи до її просування, а також представив основні вимоги до виробників тваринницької продукції за галузевою спеціалізацією, які прагнуть сертифікувати власне біодинамічне виробництво. Голова правління громадської спілки “Органічна Україна” Олена Березовська у своїй доповіді наголосила, що в Україні на даний час є 232 органічних продукта, які виробляються 109 підприємствами і фермерськими господарствами та просуваються на ринку під 13 брендами. Олена Березовська ознайомила учасників семінару із діяльністю громадської спілки щодо просування органічної продукції виробників Україна на національному та зарубіжному ринках через участь у виставках, проведення тематичних інформаційних кампаній та освітньо-розважальних заходів в Україні. Таким чином формується соціальний тренд і підвищується попит на органічну продукцію. Крім того Олена Березовська надала практичні поради щодо маркетингу органічної тваринницької продукції і просування власного бренду виробників.
У роботі семінару прийняв участь голова Львівської аграрної палати Павло Музика.