30 травня на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН відбувся круглий стіл на тему: “Стратегія розвитку картоплярства в Карпатському регіоні України”.
Учасники круглого столу обговорили актуальні питання розвитку галузі картоплярства на Львівщині, визначили проблемні питання, що стримують її розвиток галузі. Однією з проблем галузі є відсутність ефективної системи переробки картоплі, що стримує розширення інвестицій у промислове вирощування картоплі. Зокрема, в Україні діє лише три заводи з переробки картоплі на чіпси і один з виробництва крохмалю, що суттєво стримує інвестиції у промислове виробництво. До того ж техніка для картоплярства досить дорога, імпортна і вузькоспеціалізована.
Президент Львівської Аграрної палати Павло Музика закликав до пошуку оптимальних зв’язків між вітчизняною наукою та виробництвом, оскільки в іншому випадку посилюється залежність від імпортного посадкового матеріалу.
Власний успішний досвід розвитку картоплярства навели виробники картоплі на Львівщині – крупнотоварні виробники та фермерські господарства. Водночас, більшість виробників підкреслили, що за останні десять років технологічно-технічний рівень галузі картоплярства в Україні суттєво підвищився, покупці стали вимогливішими до якості бульб, а виробники орієнтуються переважно на сорти зарубіжної селекції, які гарантують велику урожайність з гектара і можливість ефективного зберігання картоплі.
Науковці Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН та Інституту картоплярства НААН висловили власні пропозиції до покращення стану в галузі і формування ефективних ланцюгів створення доданої вартості.