9 червня в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН (с. Оброшино) відбувся круглий стіл на тему: “Полба й спельта – нішеві культури”.
Присутні на круглому столі товаровиробники – члени Львівської Аграрної палати протягом заходу дізналися про актуальні тенденції розвитку ринку нішевих зернових культур в Україні та світі.
Директор Інституту, академік Григорій Седіло відзначив актуальність розширення виробництва нішевих культур, попит на які зростає на національному та світовому ринках.
Відомий фахівець інституту, доктор сільськогосподарських наук Оксана Волощук охарактеризувала технологічні особливості вирощування спельти і полби, зерно яких має високий показник вирівняності, що сприяє технологічному процесу виробництва круп високої якості. Крім того, в країнах ЄС зростає попит на зазначені культури для використання в хлібопекарській промисловості.
Науковці інституту у власних доповідях детально охарактеризували різні сторони технологічних особливостей вирощування зазначених нішевих зернових культур, приділили увагу особливостям їх вирощування в умовах організації виробництва органічної продукції. Водночас, науковці наголосили на потребі розширення їх виробництва і використання у вітчизняній хлібопекарській промисловості.
Слід зазначити, що обсяги експорту спельти як сертифікованої органічної продукції для потреб ЄС поступово збільшуються.
В рамках круглого столу науковці та аграрії Львівщини обмінялися також актуальною інформацією про технологічні аспекти вирощування зазначених культур на дослідних ділянках інституту.