3 вересня у Львові на базі ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” з ініціативи Проекту ЄС “Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні” відбувся семінар на тему:“Нове харчове законодавство України: ролі та відповідальності”.
Учасниками семінару стали представники підприємств харчової та переробної промисловості Львівщини, науковці і члени громадських організацій.
З вступним словом до учасників семінару звернулася директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Наталія Хмиз, яка відзначила важливість адаптації підприємств до вимог нового харчового законодавства України, що також створить додаткові можливості для виходу на зарубіжні ринки.
Керівник проекту ЄС Тоні Віл ознайомив учасників семінару з вимогами положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо адаптації принципів, норм та правил в нашій державі до загальносвітової практики.
Заступник керівника проекту ЄС Яна Добідовська детально розповіла про зміни в законодавстві актах в сфері безпечності харчових продуктів, зокрема про основні функції, які покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Згідно нового законодавства головна відповідальність за безпечність харчового продукту покладається на операторів ринку, але встановлюється система перевірок таких операторів на основі критеріїв ризику при забезпеченні обов’язкової простежуваності. Простежуваність надає повну інформацію про походження та напрями реалізації сировини та харчових продуктів з принципом “крок назад-крок вперед”.
Експерт проекту ЄС з НАССР та простежуваності Юрій Оглашенний ознайомив присутніх з перевагами системи НАССР для операторів ринку, зокрема для оптимізації технологічних та допоміжних процесів. При цьому Ю. Оглашенний наголосив, що сертифікувати систему НАССР повинні лише великі підприємства, а для малих виробників харчових продуктів може бути застосовано спрощений підхід. Загалом впровадження процедур заснованих на принципах НАССР дозволяє підприємству розширити ринки збуту, оптимізувати технологічні процеси та зменшити кількість інцидентів з небезпечною продукцією.
Участь у семінарі прийняли голова Львівської аграрної палати Павло Музика та голова управи Ігор Вуйцик.