Львівська Аграрна палата продовжує впровадження Програми інституційного харчування ВПП ООН. Зокрема, у січні цього року 54 установи у Львівській області отримали понад 49 МТ продуктів харчування довгострокового зберігання. Продуктовий кошик не змінився. Як і у минулому році установи отримали борошно, цукор, олію, вівсянку, гречку, горох та макарони.
Після завершення місячної дистрибуції спеціалісти Львівської Аграрної палати проводять моніторингові візити до інституцій, що є учасниками Програми.
Так, 22 січня керівник ЛАП Ігор Вуйцик, регіональний координатор Анна Кущак та офіцер з моніторингу Давид Кравченко відвідали установи, розташовані у м. Стебник. Перша установа, куди навідалися учасники моніторингової групи – Стебницька гімназія №11, яка у частині своїх вільних приміщень розмістила 60 внутрішньо переміщених осіб. На жаль, приміщення потребують ремонту. Протікає покрівля і на верхніх поверхах у кімнатах стеля поражена грибком. Приміщення кухні доволі невелике, але обладнання для приготування їжі достатньо. Кухар Фазлє Бакшишева є переселенкою з м. Селідове Донецької області. Вона розповіла свою історію про переїзд на Львівщину з родиною. Зараз пані Фазле працює кухарем і готує їжу для всіх 60 осіб, що мешкають у прихистку. На час візиту моніторингової місії вона готувала тісто на пиріжки.
«Продукти, які ми отримуємо від Львівської Аграрної палати є вагомою часткою нашого меню. Без них було б дуже сутужно. У нашому прихистку 80 відсотків проживаючих – малозабезпечені люди похилого віку. Це дуже велика допомога для них», - сказала Фазлє Бакшишева.
Тетяна Ісіпчук також переїхала з родиною з с. Іванівка Харківської області до Стебника. Знайшла роботу в гімназії. Пані Тетяна розповіла, що приміщення, які гімназія виділила для прихистку, потребують господарського втручання. Є проблеми з електропостачанням, потрібний санітарний ремонт і кімнатах та приміщенні складу, дошкуляють гризуни, бо неякісна підлога на першому поверсі.
Керівник Львівської Аграрної палати Ігор Вуйцик обговорив виявлені проблеми з приміщенням з директором гімназії Володимиром Чучманом, який пообіцяв в міру можливостей допомогти мешканцям прихистку їх усунути.
Приємно вразила членів моніторингової групи КНП «Стебницька міська лікарня». Гарно відремонтовані світлі приміщення, приємний та ввічливий персонал. І ремонт продовжується у господарських приміщеннях. Директор лікарні Наталія Стецик розповіла що у 2024 році завдяки гуманітарній допомозі в рамках Програми інституційного харчування лікарня отримала продуктів майже на 80 тисяч гривень. Зекономлені кошти спрямували на придбання овочів, що дало можливість урізноманітнити раціон для пацієнтів.
«Щомісячно лікарня обслуговує від 130 до 150 пацієнтів, то ж продукти дуже потрібні. Хочемо, щоб харчування для них було поживним і смачним, адже це теж один із факторів, який впливає на здоров’я. І ще, якщо можливо було б дуже доречно, якби продуктовий кошик, який отримуємо від Львівської Аграрної палати час від часу змінювався. Нам дуже потрібний рис, манна, пшенична та інші крупи» - сказала Наталія Стецик.
Комірник Оксана Юристовська розповіла, що в лікарні ведеться чіткий облік отриманої продукції та контроль за її використанням. Практично немає залишків. З борошна постійно готується свіжа випічка. Також пані Оксана продемонструвала документи по обліку продуктів та склад, де продукти зберігаються.
У Обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю Святого Пантелеймона на даний час займається 27 дітей і дорослих. Центр має дуже хороше реабілітаційне обладнання. З пацієнтами займаються психологи, реабілітологи та інший медичний персонал.
Пацієнти харчуються 5 разів на день. Харчування збалансоване, є кілька видів меню в залежності від рекомендацій лікарів.
Заступник директора з господарської частини Андрій Бриндзя розповів, що в Центрі використовується небагато продуктів, які постачаються в рамках Програми інституційного харчування, оскільки для пацієнтів Центру формується спеціальне меню за рекомендаціями лікарів. Мало борошняних виробів, натомість більше овочів, фруктів, молочних та м’ясних продуктів. Але все ж таки ці продукти потрібні, тому адміністрація Центру продовжить співпрацю з Львівською Аграрної палатою в рамках цієї Програми.
Члени моніторингової групи оглянули їдальню, харчоблок та склад, а також приміщення для реабілітаційних заходів і зали для відпочинку. Також мали можливість поспілкуватися з батьками дітей, які зараз проходять реабілітацію. Мар’яна Дунь та Оксана Костирко, чиї діти якраз займалися у залі з лікувальної фізкультури поділилися враженнями від перебування у Центрі.
«Умови дуже хороші. Кваліфікований персонал. Харчування відбувається 5 разів на день. Дітям дають йогурти, фрукти, соки. Ми дуже задоволені лікуванням у цьому закладі, воно дає гарні результати», - розповіла пані Мар’яна.
Зазначимо, що усі відвідані установи в тій чи іншій мірі потребують продуктів, що надаються в рамках Програми інституційного харчування. Звичайно, найбільша потреба у продуктах є у прихистку Стебницької гімназії №11 і у майбутньому Львівська Аграрна палата приділятиме більше уваги мешканцям цього прихистку з тим, щоб спільно знайти шляхи вирішення їх проблем.
Джерело. Львівська Аграрна палата